Tweed - audinio istorija, žinios trumpai

Mados istorija žino daugybę modelių, tačiau tikriausiai nėra labiau atpažįstamo nei tvidas. Šį modelį paima medžiaga, austa iš storų vilnos verpalų. Jo pynimas turi labai storą, twill struktūrą. Dažniausiai tvidas austas pagal silkės kaulo raštą. Jie sako, kad klasika niekada neišeina iš mados, ir yra nedaug tokių išraiškingų medžiagų kaip tvidas.

Jis yra daugelio šiuolaikinių dizainerių staliniuose kompiuteriuose. Nepriklausomai nuo to, ar proga yra oficiali, ar labiau atsitiktinė, tvidas visada yra geras ir elegantiškas pasirinkimas.

Tvido medžiaga, arba iš kur ji atsirado?

Tvido medžiagos ištakos siekia senąją Škotiją. Būtent ten tokiu būdu buvo pradėtas naudoti vilnonis audinys, ypač vienoje iš vakarų salų, Harris. Apskritai, tvidas buvo naudinga medžiaga, naudojama šaltesnėmis dienomis, kurių gausu Škotijoje. Jis buvo austas namuose, o jei kam nors trūko vilnos, jis ja prekiavo. Laikui bėgant vilna tapo Škotijos valiuta. Tvido medžiaga savo vardą skolinga atsitiktinumui. 1830 m. anglų pirklys klaidingai suprato terminą "tweels" kaip Tweed – Škotijos upės pavadinimą. Pavadinimas užklupo ir audra paėmė Angliją, o paskui ir visą Vakarų pasaulį. Kaip ir pati tvido medžiaga.

Tvido medžiagos savybės ir privalumai

Tweed yra maloni ir minkšta medžiaga liesti ir labai lanksti. Dauguma siuvėjų pripažįsta, kad jie geriausiai dirba su šiuo audiniu. Audinys pasižymi didelėmis higroskopinėmis savybėmis, yra elastingas ir labai atsparus dėvėjimuisi – tvidas nesiglamžo vien jį nešiojant. Jis gerai praleidžia šilumą, yra patogus naudoti ir išlaiko savo išvaizdą daugelį metų. Problema gali būti šiek tiek didesnė kaina ir tai, kad natūralų tvidą kartais užpuolė kandys.

Tweed – įvairių rūšių audinys

Škotijos laikais tvidas buvo pagamintas iš avių vilnos, suvyniotas ant šiurkščių siūlų. Jie buvo dažomi natūraliais atspalviais ir tada austi į garsųjį modelį. Kai kurie žmonės jį vadina "varnos kojomis". O kaip šiandien atrodo šiuolaikinė tvido medžiaga?

Harrisas Tweedas

Ši veislė reiškia tvido pradžią. Jam būdingas audinio šiurkštumas, tačiau, kita vertus, jis yra labai patvarus. Škotijos laikais tai buvo ypatingas turtas. Pokytis žmonėms, mėgstantiems natūralius audinius ir primityvias technikas.

Cheviot ir Šetlandas

Ši veislė savo pavadinimą skolinga Šetlando regionui ir avių rūšiai, iš kurios vilna buvo gauta tvido medžiagai. Senais laikais Škotijos aukštumose buvo auginamos cheviot avys. Beje, jie vadinami tuo pačiu – Cheviot. Iš šių avių vilna buvo labai stora, sunki ir su šiurkščiais verpalais. Jis taip pat turi tokį įdomų, silpną blizgesį. Ši veislė geriausiai tinka gaminti patvarius drabužius kalnų ekspedicijoms, kelionėms ar išlikimui.

Šetlando

Ši veislė, savo ruožtu, yra kilusi iš avių, randamų to paties pavadinimo salyne. Šių avių vilna yra labai minkšta, maloni liesti ir tokia pūkuota. Geras pasirinkimas, jei susiduriame su jautria oda.

Pepita

Kartais tai vadinama "šuns dantimi" arba tiesiog "vištienos koja". Šiandien tai yra klasikinis supratimas apie tai, kas yra tvido medžiaga. Puošnus, dvispalvis, iškreiptas. Ypač pasirinko moterys, britų mados supratimo pagrindas.

Donegal

Vėlgi, tvido veislė savo vardą skolinga geografijai, šį kartą iš Airijos. Šis tvidas būna įvairių formų – silkė, skalikas, margaspalvis ar pavergtasis. Donegalas buvo vieta, kur per šimtmečius išsivystė tvido kultūra. Efektai nuostabūs – tereikia pažvelgti į audinius, pagamintus iš šviesesnių ir tamsesnių siūlų, papildomai įsiterpusių į kitas spalvas. Vėlgi – dažniausiai moterų renkama medžiaga.

Chanel audinys

XX amžiuje chanel striukė tapo gana žinoma. Tai drabužis, pagamintas iš minkšto tvido, ir kiekvienas gabalas turėjo unikalų modelį. Tai sukelia kostiumų asociacijas. Tai labai elegantiška ir taip pat yra sinonimas šiandieniniam mados supratimui. Savo vardą jis skolingas garsiam dizaineriui, kuris savo dizainuose dažnai naudojo Škotijos tvido medžiagą, todėl jo naudojimas buvo meno rangas.

Komentarai ()

Pakrovimo...