Pastaruoju metu mados pasaulį dreba "etikečių skandalai". Gali būti daug įmonių, kurios savo veiklą grindžia nesąžiningomis taisyklėmis. Šiais laikais pirkimas yra labai greitas ir paprastas. Mes taip pat perkame vis daugiau ir dažnai nesusimąstome apie tai, kas ir kaip pagamino mūsų drabužius. Pastarosios savaitės parodė, kaip svarbu patikrinti informaciją apie prekių ženklus ir pirkti turint pakankamai informacijos.

Patikrinkite etiketę

Paprastai mes žinome, ko ieškome: tinkamo pjūvio ir pjūvio mums. Norime, kad mūsų drabužiai atitiktų dabartines tendencijas. Tad kodėl gi neišplėtus šio sąmoningumo? Galime pradėti patikrindami, kas yra etiketėje. Atkreipkime dėmesį į tai, kur ir kaip gaminami mūsų perkami drabužiai. 

Nors vis daugiau žinome apie tamsiąją mados industrijos pusę, vis dar nepakankamai kalbame apie kainą, kurią aplinka moka už greitą ir pigią madą. Turėtumėte atkreipti ypatingą dėmesį į etiketes, medžiagą ir tai, kaip siuvami drabužiai. Geriausia atsisakyti gaminio, kurio etiketėje yra "60% poliesterio", ir ieškoti drabužių, kuriuose pamatysite, pavyzdžiui, "100% medvilnė" arba "95% šilkas, 5% elastanas". Verta sutelkti dėmesį į perkamų audinių ar drabužių kokybę, nes tikrai galėsite jais  mėgautis ilgiau.

Geriausias pasirinkimas bus gaminiai iš šilko, lino, medvilnės, vilnos. Dėl jų kokybės ir savybių. Mes taip pat rekomenduojame viskozę, kuri yra pigus šilko pakaitalas. Jis taip pat gali turėti medvilnės privalumų, nes tai yra protinga medžiaga. Gamybos etape jam gali būti suteiktos įvairios savybės. Jei norite sužinoti daugiau apie viskozės savybes, spustelėkite čia.

Ekologinė mada

Mada gali būti "ekologiška" įvairiais būdais. Pavyzdžiui, tai gali reikšti ekologiškos medvilnės, auginamos nenaudojant augalų apsaugos produktų, pvz., pesticidų ir dirbtinių trąšų, gamybą. Ekologinė mada taip pat gali reikšti, kad prekės ženklas gamina ir parduoda savo produktus laikydamasis sąžiningos prekybos principų. Ji gali remti vietos gamybą, kuri mažina anglies pėdsaką, kuris yra toks mirtinas aplinkai. Tiesą sakant, ekologinė mada gali būti kažkas kitokio vartotojo požiūriu ir kažkas kitokio nei prekės ženklo perspektyva.

Žaliasis smegenų plovimas

Terminas turėjo reikšti anglišką žodį "whitewashing", reiškiantį kalkinimą. Pirmą kartą jį panaudojo Jay Westervelt straipsnyje, kuriame aprašomi viešbučiai, kurie skatino savo svečius rečiau keisti rankšluosčius iš tariamo susirūpinimo aplinka, tačiau iš tikrųjų sutaupo laiko valymo priemonėms ir skalbiniams. 

Laisvai išvertus, "greenwashing" reiškia "žalias melas". Tai reiškinys, kuris apima įspūdį, kad tam tikras produktas ar jį gaminanti įmonė gyvena harmonijoje su gamta ir ekologija. 

Ekologiški drabužių sertifikatai
GOTS (pasaulinis organinės tekstilės standartas). Tai vienas populiariausių ekologinių sertifikatų Europoje, kuris garantuoja, kad tam tikras produktas buvo sukurtas tausojant aplinką.
Sąžininga prekyba yra sąžiningos prekybos sertifikatas. Jis skiriamas gamintojams, kurie gamindami drabužius atitinka daugybę reikalavimų. Tai apima, pavyzdžiui, rūpinimąsi vietos bendruomenių ar aplinkos plėtra. Sertifikatas taip pat suteikiamas įmonėms, kurios nepažeidžia darbuotojų teisių.
EKO ženklas taikomas tekstilės gaminiams, tiek natūralioms, tiek dirbtinėms medžiagoms. Tai ES sertifikatas, kurį Lenkijoje išduoda Lenkijos bandymų ir sertifikavimo centras.

Suteikime savo drabužiams antrą gyvenimą!
Be to, kad žinome perkant, tai, ką darysime su drabužiais, kai nustosime juos dėvėti, taip pat vaidina didžiulį vaidmenį. Šioje srityje yra tikrai daug galimybių: dėvėtų prekių parduotuvės, labdaros drabužių kolekcijos, drabužių mainai ar pardavimai interneto portaluose. Taip pat raginame perdaryti senus drabužius. Juos galima sutrumpinti, užsegti, prisiūti, o gal net išsiuvinėti ant marškinėlių ar kelnių, kurie gaus antrą šansą. Kūrybinį išradimą paliekame Jums!

Komentarai ()

Pakrovimo...