Aksomas ir veliūras - ką reikėtų žinoti apie šiuos audinius?

Medžiaga teisingai (nors ir tik iš dalies) tapatinama su aksomu, tačiau išvengiama paprastų apibrėžimų – taip paaiškiname, kas yra veliūras ir kuo jis skiriasi nuo aksomo ir aksomo. Veliūras yra audinys, dažniausiai naudojamas interjero dizaino pramonėje, tačiau jis puikiai tinka kaip vakarinių suknelių ar elegantiškų švarkų medžiaga. Tačiau prieš pereidami prie praktinių patarimų, kaip rūpintis aksomu namuose, atsakysime į klausimą, kas yra veliūras ir kokie yra atskirų audinių skirtumai, kurių mažiau apmokyta akis gali nepastebėti. 

Kas yra aksomas?

Prieš žinodami, kas yra veliūras, turime atskleisti aksomo paslaptį, kuri yra stora medžiaga, padengta minkštu prisilietimu, paprastai ne ilgesniu kaip 3 milimetrų ilgio. Šimtmečius aksomas buvo prabangos pritaikymo simbolis (ypač tais laikais, kai jis buvo pagamintas tik iš šilko). Kilnus išvaizda yra išskirtinės pynimo technikos, leidžiančios šviesą atspindėti iš skirtingų kampų, rezultatas, kuris yra atsakingas už šilto švytėjimo įspūdį, kuris dar labiau pabrėžia medžiagos karališkumą.  

Kaip gaminamas aksomas? Tarp ataudų ir metmenų austos kilpos, pagamintos iš supjaustytų ar nesupjaustytų siūlų, kurių dėka krūva sudaro šešis siūlus – tai kitoks sprendimas nei standartinių medžiagų, pagamintų iš dviejų siūlų, atveju, o tai dar labiau veikia aksomo prabangą. 

Aksomo tipai

Nenuostabu, kad klausimas, kas yra aksomas, iškyla taip dažnai – sinonimai, tokie kaip veliūras ar aksomas, gali kelti abejonių, kas yra kas. Tuo tarpu aksomas, kaip ir kiti du audiniai, yra medvilninė medžiaga, turinti trumpą, būdingą pūkuotą viršutinį sluoksnį (vadinamą fuzz). Aksomai yra suskirstyti į paprastus ir raštuotus aksomus, o modeliai, be kita ko, sukuriami kontrastuojant šerių aukštį. Tačiau, visų pirma, aksomas išsiskiria pagal vilnai naudojamų siūlų tipą:

  • - natūralus aksomas – pagamintas iš medvilnės, šilko ar vilnos siūlų,
  • - dirbtinis aksomas – pagamintas iš poliesterio pluošto arba tamprio.

Aksomai priklauso audiniams, vadinamiems pliušiniais, t.y. medžiaga su pluoštiniu sluoksniu – pagrindiniai skirtumai tarp skirtingų veislių yra kailio gavimo būdas ir ilgis, taip pat gamybai naudojamo pluošto rūšis. 

Kas yra veliūras?

Skirtumą tarp aksomo ir veliūro pirmiausia lemia kailio ilgis – veliūras gaminamas iš trumpų, dažniausiai šilkinių šerių, kurie suteikia plonesnės medžiagos nei aksomas efektą. Be to, veliūras pasižymi didesniu elastingumu ir mažiau blizgiu paviršiumi nei aksomas. Tačiau visada abu terminai vartojami sinonimiškai – aksomas ir veliūras yra tokie panašūs, kad vargu ar kas nors prisimena, jog abi medžiagos priklauso pliušui. Reikalą dar labiau apsunkina tai, kad veliūras mados industrijoje reiškia ir vilnonę medžiagą, naudojamą paltų (vilnos) gamybai, ir odos rūšį, kuri atrodo kaip zomšas. 

Kasdienė aksomo priežiūra

Tiek aksomas, tiek veliūras yra vieni iš audinių, kurie jums suteikia gražią išvaizdą, jei jie yra tinkamai prižiūrimi – didžiausia baimė dažniausiai yra išblukusi spalva arba būdingo pūkelio suplokštėjimas, dėl kurio šios medžiagos yra unikalios. Dėl šios priežasties aksomu dengti baldai turėtų būti dedami ten, kur yra vidutinio sunkumo saulės spinduliai – intensyvus kontaktas su saule skatina prarasti savo pirminę spalvą ir blizgesį

Taigi, kaip rūpintis aksomu ir veliūru? Labai svarbu reguliariai siurbti su minkštu dulkių siurblio priedu arba minkštų šerių šepetėliu, nes pliušinės medžiagos gali lengvai kaupti erzinančias dulkes ir nešvarumus. Tokiu būdu jūs ne tik atnaujinsite audinį, bet visų pirma padėsite išlaikyti būdingą krūvos tekstūrą. 

Efektyvus aksomo valymas

Kasdienybė yra negailestinga, todėl anksčiau ar vėliau reikės valyti aksomą ar veliūrą – tokioje situacijoje verta žinoti, kas padės išvengti galutinės medžiagos žalos. Dažyto ar išsiliejusio veliūrinio audinio atveju būtina patikrinti gamintojo rekomendacijas ir jų laikytis. Skalbimas namuose bus prasmingas tik tuo atveju, jei neviršysite maksimalios etiketėje nurodytos temperatūros (nuo 15 iki 30 laipsnių Celsijaus, priklausomai nuo gamintojo) ir naudosite švelnius ploviklius. Medžiaga turi būti išdžiovinta plokščiai, kad paviršius nesusiglamžytų, o po to šepečiu. Antrasis sprendimas - veliūrą nunešti į sausą valyklą arba prižiūrint profesionaliai valymo įmonei.  

Veliūras kasdieniam dėvėjimui

Ilgus šimtmečius aksomas buvo vienas iš kilniausių audinių, kurio paprastas žmogus negalėjo sau leisti – šiandien ši situacija pasikeitė, todėl veliūrą verta įvesti į savo garderobą ir interjerą. Šiek tiek prabangos yra tai, ko nusipelno kiekvienas iš mūsų. 

Komentarai ()

Pakrovimo...