Poliesteris – kokia ši medžiaga ir kokios jos savybės?

Mes su juo susitinkame kiekvieną dieną. Vieni jo mėgsta, kiti jo nekenčia. Kas yra poliesteris? Kaip jis formuojamas? Ar jis turi daugiau privalumų, o gal trūkumų? Galbūt kada nors girdėjote, kad tai kenkia aplinkai – ar tai tiesa? Mes stengsimės atsakyti į šiuos ir kitus klausimus, susijusius su poliesteriu, šiame tinklaraščio įraše. Kviečiame skaityti!

Poliesteris - kokia yra ši medžiaga?

Pradėkime nuo šiek tiek chemijos. Poliesteriai yra polimerai, gauti iš monomerų (mažos molekulinės masės junginių). Jie turi daug pritaikymų pramonėje, įskaitant tekstilę. Apie tai, kaip gaminamas poliesteris, rašome žemiau.

Kalbant apie pačią medžiagą, ji yra viena iš labiausiai paplitusių - ją rasite kiekvienoje drabužių parduotuvėje, taip pat audinių parduotuvėse. Jį taip pat rasite daugumoje moterų drabužių spintų. Jis gali būti naudojamas atskirai - 100% poliesteris arba kaip priedas prie kitų medžiagų , pvz., Medvilninių audinių. Įdomu tai, kad šis sintetinis pluoštas turi savybių, šiek tiek panašių į medvilnę.

Grynas poliesteris - kokia medžiaga tai yra? Poliesterio audiniai turi savo privalumų ir trūkumų (kuriuos aptarsime vėliau). Tačiau faktas yra tas, kad prastos kokybės poliesteris gali būti ne pats maloniausias dėvėti. Todėl, jei planuojate siūti suknelę ar marškinius iš šios medžiagos, pavyzdžiui, pasiekite aukštos kokybės poliesterio medžiagą. Ją galite rasti, pavyzdžiui, mūsų internetinėje parduotuvėje.

Keletas žodžių apie poliesterio istoriją

Jūs jau žinote daugiau ar mažiau, kas yra poliesteris. Dabar norėtume trumpai supažindinti jus su jo istorija. Nedaug žmonių žino, kad ši medžiaga lydėjo žmoniją beveik 80 metų (nuo šio teksto paskelbimo dienos). Taigi pažvelkime, iš kur iš tikrųjų atsirado poliesteris drabužiuose, kuriuos dėvime šiandien, 21-ajame amžiuje.

Pirmieji eksperimentai su sintetinėmis medžiagomis buvo atlikti jau XX a. 30-ajame dešimtmetyje. Tačiau tik 1941 m., Antrojo pasaulinio karo metu, Mančesteryje buvo patentuotas PET - termoplastinio polimero tipas. Už tai atsakingi du britų chemikai: Jamesas Tennantas Dicksonas ir Johnas Rexas Whinfieldas. Vėliau buvo sukurtos ir kitos poliesterio versijos, kurias sukūrė chemikai iš Amerikos ir Sovietų Sąjungos.

Iš pradžių tai nebuvo labai populiaru. Jis įgijo jį šiek tiek vėliau, 70-aisiais, kai netgi įgijo stebuklingos medžiagos pavadinimą (kurio nereikia lyginti) ir karaliavo šalia platforminių batų, platėjančių kelnių ir kitų šiai erai būdingų elementų. Tačiau jo auksiniai metai truko neilgai. Laikui bėgant poliesteris prarado savo reputaciją ir buvo pradėta sakyti, kad jis yra nepatogus, be to, pigus ir takus. Nors taip galėjo būti ir anksčiau, tokia nuomonė yra nesąžininga šiuolaikinių, aukštos kokybės poliesterio medžiagų atžvilgiu.

Šiandien atkreipiamas dėmesys į tai, kad jo gamyba kenkia aplinkai, nes poliesteris gaminamas iš neatsinaujinančios naftos. Dėl šios priežasties jis dažnai neteisingai demonizuojamas, tačiau poliesteris gali atsirasti perdirbant... Kita vertus, medvilnė , dažnai prieštaraujanti šiai dirbtinei medžiagai, daugeliu atvejų taip pat nėra geriausias sprendimas planetai. Jo gamybai dažnai reikia naudoti daug pesticidų ir vandens. Sakoma, kad medvilnės laukų drėkinimas yra pagrindinis indėlis į Aralo jūros susitraukimą.

Poliesterio gavimas

Mes jau atsakėme į klausimą, kurį dažnai ieško interneto vartotojai: poliesteris - kas yra ši medžiaga? Taip pat žadėjome aptarti, kaip ši medžiaga gaminama. Mes paaiškiname toliau.

Poliesterio gamyba vyksta tam tikrų esterių, alkoholių ir rūgščių sintezės metu. Tačiau šios gerai žinomos chemijos sąvokos vidutiniam piliečiui nereiškia daug. Paprasčiau tariant, poliesteris gaminamas iš žalios naftos, kuriai taikoma viena iš trijų cheminių reakcijų. Iš pradžių jis yra mažų dribsnių, kurie ištirpsta aukštoje temperatūroje, pavidalu. Pluoštai gaunami iš lašinančių  ir džiovinančių siūlų. Vėliau jie gali būti ištempti ir suteikti norimą išvaizdą.

Kaip minėjome anksčiau, poliesteris taip pat gali būti perdirbamas. Klausimas, ar poliesteris yra gera medžiaga, ar jis iš tikrųjų yra toks žalingas planetai, paliekamas individualiam sprendimui.

Šios medžiagos privalumai ir trūkumai

Jūs jau žinote, kas yra poliesteris, ir žinote jo istoriją. Mes jau minėjome , kad jis turi ir privalumų, ir trūkumų, todėl kai kuriems žmonėms tai patinka, o kiti nekenčia. Pažvelkime į abu.

Poliesterio privalumai Poliesterio trūkumai
  • Didelis elastingumas - ši medžiaga deformuojasi ar nesitęsia.
  • Atsparumas raukšlėms - dažnai nereikia lyginti.
  • Jis yra higrofobiškas - jis nesugeria drėgmės ir greitai džiūsta.
  • Jis yra labai patvarus - jis gali atlaikyti daug.
  • Atsparumas dėmėms - jis yra atsparus nešvarumams ir gali būti plaunamas net šaltame vandenyje.
  • Jis lengvas - puikiai tinka, pavyzdžiui, vasarinėms suknelėms.
  • Tai prieinama kaina.
  • Jis gali tapti statiškas ir sugadinti įmantriai suformuotas šukuosenas.
  • Jis yra santykinai nekvėpuojantis - jame galite prakaituoti.
  • Jis yra degus - turėtumėte būti labai atsargūs su bet kokiais ugnies šaltiniais ir smalkėmis.

Poliesteris sportininkams ir dar daugiau

Ar poliesteris yra gera medžiaga sportininkams? Pasirodo, kad taip yra - jis noriai naudojamas siuvant sportinius drabužius. Jei medžiaga yra aukštos kokybės:

  • tai leidžia kūnui laisvai kvėpuoti,
  • dagčiai gerai prakaituoja be drėgnų dėmių susidarymo,
  • Jis veiksmingai apsaugo nuo vėjo ir lietaus.

Šiais laikais drabužių poliesteris turi platų pritaikymo spektrą - apatinius drabužius, lietpalčius, vilną... Jį rasti tikrai nėra sunku. Verta prisiminti, kad šiandien ši medžiaga nėra panaši į demonizuotą, nepatogų 70-ųjų poliesterį.

Nebijokite poliesterio!

Norėtųsi pasakyti, kokia tai medžiaga - poliesteris! Jis gali būti naudojamas įvairiais būdais - nuo erdvių suknelių, šiltos vilnos iki vandeniui ir vėjui atsparių paltų. Tikimės, kad iš mūsų straipsnio gausite daug naudingos informacijos apie poliesterį. Taip pat kviečiame apsipirkti mūsų internetinėje parduotuvėje, kurioje rasite daug fantastiškų medžiagų, ne tik poliesterio.

Komentarai ()

Pakrovimo...